Nor Amelia

OMG! Gila Buku

Buku 'Omg! Gila Buku' dihasilkan oleh Ain Maisarah dan Nur Khairiah. Tema buku ini tentang Kebaikan Membaca.

Buku ini mengisahkan seorang gadis bernama Ayda Tuah yang terlalu obses dengan Buku sehinggakan kehidupannya terjejas. Dia suka memerap di dalam bilik dengan menghabiskan masa mengadap buku 24 jam. Obsesinya juga telah menyebabkan prestasi akademu Ayda merosot. Ujiannya juga tidak memuaskan. Sehinggakan ibu bapa Ayda menjalankan sekatan di rumah dan tiada lagi perbelanjaan bulanan. Buku-bukunya disita, telefon bimbit dan komputer turut tidak dibenarkan.

Babak yang menarik hati saya ialah sesuatu kejadian berlaku apabila Ayda dituduh secara membuta tuli. Dia dikatakan mencuri buku di Perpustakaan Sekolah demi memuaskan nafsu membaca. Akibat kejadian itu Ayda kesal dengan sikapnya sebagai 'Hantu Buku' itu telah memakan dirinya. Sebabnya membaca itu Jambatan Ilmu. Tidak kira masa lapang.

Pengajaran yang saya dapati ialah kita janganlah terlalu obsesi terhadap buku ia boleh memakan diri kita dab melalaikan kita daripada pelajaran.

Buku ini wajar untuk di baca kerana dapat mengenali pengajaran di dalamnya.

Mari menulis reviu buku PTS dan menang duit raya RM 100 dan beratus lagi hadiah untuk dimenangi.

Semua Orang Adalah Pemenang!

Sertai Peraduan Ini

Baca syarat-syarat, cara menyertai & hadiah yang boleh dimenangi

Dapatkan buku-buku PTS, Komik-M, PTS Junior, Tunas Super, Blink Book, Blank Book di kedai-kedai buku berdekatan anda dan tulis reviu sekarang!