Certot

Hilang

Hasil nukilan Nurin 7 years agoMisteri 23

Fauzi membuka mata. Ruang keliling tampak kelam. Kini dia berada di dalam bilik, seperti hotel. Di hadapannya terletak cermin berhabuk. Di sebelahnya pula terletak almari kayu besar berwarna hitam. Lampu yang terletak di atas meja kopi di sebelah katil, berkelip-kelip. Sudah rosak agaknya.

          Fauzi bangun dari tempat pembaringannya. Memorinya hilang. Dia tidak ingat apa-apa langsung. Dia mula berjalan ke arah pintu. Buka pintu. Jenguk. Kaki lima pun kelam seperti di dalam bilik.

          Dia meneruskan perjalanan ke hujung kaki lima sehingga dia terjumpa sebuah bilik. Bilik 213. Fauzi pernah lihat nombor itu. Sangat-sangat familiar. Fikirannya menerawang. Mata ditutup bagi mendapatkan fokus yang maksimum. Otaknya bekerja keras, mencari cebisan-cebisan memori yang mungkin terletak jauh dalam kotak memori otaknya.

          Sudah lima belas minit Fauzi berdiri di hadapan bilik itu. Fikirannya masih menerawang. Jauh.  Tanpa dia sedari, tangannya bergerak ke arah tombol pintu. Minda separa sedarnya sedang mengawal pergerakan badannya. Tombol pintu dipulas.

            Matanya tertancap pada kerusi besi yang terletak betul-betul di bawah chandelier. Kerusi itu menarik minatnya. Berbentuk bujur di tempat sandarnya. Di tempat duduk terletak bantal empuk bersarungkan baldu warna violet. Mungkin kerusi ini mampu mengembalikan memorinya yang hilang.

Fauzi bergerak perlahan, menghampiri kerusi tersebut. Selepas duduk, Fauzi dapat lihat yang kerusi itu ada banyak butang. Ada yang mengeluarkan warna hijau dan ada yang berbunyi bip bip. Fauzi menekan butang merah yang terletak di kiri armrest. Tiba-tiba satu suara perempuan senada bersuara, “Selamat datang ke Mesin masa. Akan kembali pada satu jam yang lalu” diikuti dengan bunyi TING yang kuat. Pandangan Fauzi semakin gelap. Hitam.

Fauzi membuka mata. Ruang keliling tampak kelam. Kini dia berada di dalam bilik, seperti hotel. Di hadapannya terletak cermin berhabuk. Di sebelahnya terletak almari kayu besar berwarna hitam. Lampu yang terletak di atas meja kopi di sebelah katil, berkelip-kelip. Sudah rosak agaknya.

Juga daripada penulis ini:

Cerita lain: