Certot

Bff or Enemy?

Hasil nukilan Nana 7 years agoFiksyen

Nur Seri Yanti binti Ahmad Kamal adalah pelejar terbaik di Sekolah Menengah Kebangsaan Bukit Aman. Kawannya lebih gemar memanggilnya Yanti. Pada satu hari tibalah seorang pelajar baru yang bernama Siti Alyaa. Siti Alyaa adalah seorang pelajar yang digemari oleh cikgu-cikgu di sekolah itu. Yanti begitu cemburu dengan kedatangan Siti Alyaa. Yanti bercadang untuk berkawan dengan Siti Alyaa dan sabotaj Alyaa.

“Hai Siti, boleh saya jadi kawan awak?”

“Boleh. Apa salahnya.” 

Kring.

“Hari ini cikgu ada penguman penting hendak beritahu. Pada minggu hadapan, pihak sekolah akan mengadakan minggu agama Islam. Sekiranya kamu berminat, aktiviti yang terdapat dalam surat itu, kamu boleh isi borang yang terdapat di Surau An-Nur.

“Siti awak mahu masuk apa ya?” 

“Saya mahu masuk Muslimah Jelita.”

Yanti berasa gembira sebab Yanti bercadang untuk malukan Siti di atas pentas nanti. Emmier dan Arif adalah pelajar paling terkenal dengan kepandaian dan penampilan mereka. Yanti amat minat dekat Emmier, tetapi Siti pula yang jadi tumpuan Emmier. Yanti amat geram dan rancang semua perkara yang akan dilakukan tidak lama lagi.

*****

Seminggu berlalu, tibalah masa untuk Yanti balas dendam pada Siti. Bermula acara Muslimah Jelita. Semua peserta perlu memakai pakain yang sopan untuk persembahan ini. Yanti berpakaian jubah moden dan selendang yang berlilit. Siti pula berpakaian ringkas, tetapi cantik. Tiba masa giliran Yanti berjalan bersenyum sambil melambai .Siti hanya senyum dan tunduk hormat sahaja.

Tibalah untuk mengumpumkan pemenang. Yanti berdebar-debar untuk mununggu penguman itu. 

“Pemenangnya adalah Siti Alyaa binti Azami.”

Ketika Siti mahu mengambil hadiah, Yanti sengaja pijak kain Siti sampai terjatuh. Siti terbaring dan dibawa ke hospital kerana dia pengsan. 

“Siti, saya minta maaf. Saya buat begitu kerana saya cemburu dengan awak,” Yanti meminta maaf kepada Siti. 

Lalu Siti berkata, “Tidak mengapa. Saya sudah lama maafkan awak.” 

Yanti terus berkata, “Friend forever and ever.” 

Siti hanya tersenyum.

Juga daripada penulis ini:

Cerita lain: