Certot

Bakat

Hasil nukilan Naufal 5 B 4 years agoFiksyen 51


Aku Suri. Bakat aku dari keluarga yang paling miskin di sekolah dan merupakan anak yatim piatu. Aku tidak mempunyai ibu dan bapa. Bakat aku adalah menyanyi. Aku suka menyanyi dan aku rasa itulah bakatku yang ada.

Pada suatu hari, aku melihat poster yang ditampal di papan maklumat sekolah yang tertulis pertandingan menyanyi Sri Superstar. Boleh pilih lagu apa-apa sahaja, yang penting boleh hafal lirik lagu dengan betul.

“Wah, Suri masuklah. Bakat awak kan menyanyi. Jadi inilah peluang untuk awak mencari rezeki. Manalah tahu awak menang. Dapatlah juga dalam RM1,000. Manalah tahu awak menang sebab suara awak sangat merdu daripada Rihanna.”

“Masalahnya lagu apa saya nak pilih?”

“Apa kata awak pilih lagu Focus dari penyanyi Ariana Grande? Nanti petang awak pergi practice nyanyi lagu kat rumah saya. Lagipun saya memang nak membantu awak yang dalam kesusahan.”

“Thanks, Mira. I love it.”

*****

Petang itu, Suri menaiki basikal ke rumah Mira untuk berlatih menyanyi.

Okey, Suri. Satu… dua… tiga….

“Wah, Suri. Merdunya suara awak.”

*****

Nampaknya, tiba sudah pertandingan menyanyi di sekolah Sri Superstars. Ramai orang yang memasuki pertandingan menyanyi.

“Okey, sekarang dipersilakan adik Suri dengan lagu Focus.”

Selepas menyanyi, cikgu Syazwini memberi komen kepada Suri, yang suaranya boleh pergi kepada peringkat antarabangsa. Nampaknya, kata-kata cikgu Syazwini memang betul yang dia boleh pergi ke peringkat antarabangsa.

Juga daripada penulis ini:

Cerita lain: